Contactlenzen

Voordat we lenzen gaan passen op het oog worden er eerst vele metingen verricht. Daarbij wordt ook heel goed de gezondheid van het oog in de gaten gehouden. We meten de correctiesterkte, de oogdruk en we meten de bollingen en diameter van het oog.

Daarnaast bekijken we met een spleetlamp de voorkant van het oog en letten we speciaal op oneffenheden in traanfilm en oogleden die het comfort van de lens in de weg kunnen zitten. Vervolgens wordt er in overleg met de klant een lens besteld die past bij het oog en de leefgewoontes van de klant.

Bij elke controle van de contactlenzen kijkt de contactlensspecialist zeer goed naar de gezondheid van het oog. De sterkte van de lens wordt gecontroleerd en de oogdruk wordt gemeten.

Zachte contactlenzen

Er zijn heel veel typen zachte contactlenzen. Het verschil zit o.a. in het materiaal, sterkte- en pasvormbereik. Verder kunt u kiezen uit daglenzen, maandlenzen of halfjaarlenzen.

Daglenzen zijn contactlenzen die ‘s avonds worden weggegooid. Dit zijn bij uitstek contactlenzen die afwisselend worden gedragen met de bril of worden toegepast bij allergieën.


Maandlenzen worden een maand gedragen en dan vervangen. Tijdens die maand worden ze ‘s nachts in een desinfecterende vloeistof bewaard.

Halfjaarlenzen kunnen met zeer hoge sterktes of afwijkende cilindersterkte of met ingeslepen leesgedeelte op recept besteld worden.

Vormstabiele contactlenzen

Worden voor u op recept geslepen. Dat wil zeggen dat naast de sterkte ook de pasvorm tot in de honderdsten van milimeters bepaald wordt. De voordelen van vormstabiele lenzen zijn o.a. dat ze altijd een hoge en stabiele gezichtsscherpte geven en ze meer zuurstof doorlaten dan zachte contactlenzen waardoor ze heel veilig zijn. Vormstabiele lenzen vragen echter wel een gewenningstijd van ca. 2 weken voordat ze de gehele dag gedragen kunnen worden.

Lenscontrole

Bij Segers Loomans Optiek raden wij onze klanten aan om de ogen en lenzen minimaal 1x per half jaar te laten controleren door onze
contactlensspecialist. Waarom? De conditie van de ogen verandert, net als onze leefomstandigheden. Contactlenzen slijten, vervormen en vervuilen. En dat heeft weer invloed op de sterkte ervan. Als de contactlenzen niet meer optimaal functioneren, kan dat vervelende gevolgen hebben: van niet meer optimaal kunnen zien (!) tot hoofdpijn of vermoeidheid.